Trustpilot

Kan din camper holde vægten?

For mange ejere af autocampere og campervans er vognens samlede vægt et problem. Vi giver dig 5 vægt-råd med på vejen.

Kører du autocamper eller van på lille kørekort (B), må din vogn ikke veje mere end 3.500 kg totalt. Det betyder, at alt tæller med: Vognens fører, passagerer, al bagage og udstyr, et fyldt køleskab, 1-2 gasflasker, diesel og vand samt cykler.

For mange er det blevet et problem at holde camperen under de 3.500 kg. Det skyldes bl.a.:

 • at stadig flere vogne bliver helårsvogne med bedre isolering
 • at ekstraudstyr som fx hydrauliske støtteben og aircondition vejer til
 • at almindelige cykler er udskiftet med tungere el-cykler
 • at de store garager inviterer til at pakke meget camping- og fritidsudstyr

Problemet optager mange og bliver diskuteret flittigt på især Facebook. For nogle er det frygten for at blive stoppet af politiet og blive kontrolvejet, der fylder en del. For andre er det spørgsmålet, om forsikringen dækker ved et uheld, hvis vognen har overvægt.

Uanset hvad så har camperens overvægt konsekvenser, hvis politiet vinker camperen ind til kontrol eller uheldet er ude. Særligt på rejser i udlandet kan det ødelægge en god ferie, når politiet vejer vognen og overvåger, at overvægten bliver fjernet. Det kan resultere i bøder og i grelle tilfælde kørselsforbud.

Vores 5 bedste råd til at holde vægten kommer her:

 1. Få vejet din camper. Så ved du, hvor mange kg du må laste. Nogle laver ligefrem et skema (regneark) og vejer alt det, de bærer ind i deres vogn. På den måde kan de se, hvad der vejer godt til og evt. skal reduceres. Du behøver kun gøre det én gang, for fremover tager du afsæt i listen, og hvis du bærer nye ting ind, skal de vejes og noteres – eller hvis I skal flere personer på rejse end normalt.

  Et tip: Hos AUTOCAMP vejer de alle deres vogne – nye som brugte.
  Læs artikel

 2. Pak kun det mest nødvendige. De fleste erfarer efter et antal rejser, at de har alt for meget med, som de slet ikke får brugt. På længere rejser kan man vaske tøj undervejs, så garderoben behøver ikke være særligt omfattende.

 3. Lithium-batterier vejer knap det halve og har dobbelt så stor effekt som blybatterier. Så et godt sted at smide nogle kg er på bodelens batteri eller batterier. Lad os tage et eksempel med 100 Ah: Du har 2 traditionelle batterier i bodelen. Dem udskifter du enten med 1 lithium-batteri, da dets effekt nogenlunde svarer til de 2 gamle batteriers, eller med 2 lithium-batterier, så du får meget mere strøm at bruge. Vægten reduceres med ca. 13 kg for hvert AGM-batteri du udskifter med et lithium-batteri. Erstatter du 2 blybatterier med 1 lithium taler vi ca. 37 kg.

 4. Fyld kun 20-25 liter vand på inden afrejse. Mange ferskvandstanke kan rumme 90-180 liter alt efter camperens mærke. At køre med fyldt vandtank føjer mange kg til totalvægten – og betyder ringere kørselsøkonomi. Hjemme tanker du blot det nødvendige vand ca. 20-25 liter til kaffe, toiletskyl, håndvask og tandbørstning. Når I kommer frem til en holdeplads, fylder du vand på i forhold til varigheden af jeres ophold. Her kan en 10-liters vandkande være lettere at skaffe vand i end at køre camperen hen til vandhanen.

 5. Tøm spildevand og toilet-kassette hver gang lejlighed byder sig – typisk når du forlader en stellplads/marina. Det giver ganske vist lidt flere tømninger, men det er en god følelse at køre afsted med en tom spildevandstank og toilet-kassette. Samtidig holder du vognens vægt nede.

Hvis disse tiltag ikke er nok, og jeres camper stadig har overvægt, så kan en løsning være en camper til stort kørekort C1 (lille lastbil). De må typisk veje op til 4.500 kg. og har derved godt 1.000 kg frivægt.

Del artiklen på:

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål, vil vi gerne besvare dem.

Læs også

super-b-lithium-batterier

Super B er et batteri med stort B

Når du står over for valget af det rette batteri til din autocamper, kan det være en udfordrende opgave. I dette indlæg dykker vi ned i, hvorfor Super B lithiumsbatterier kan være den optimale løsning for din autocamper.

Fik du tilmeldt dig vores nyhedsbrev?

Du får inspiration og viden om vedligeholdelse af din autocamper samt nyheder om spændende udstyr med mere.